Vi använder cookies. Det är små textfiler som lagras på din dator och som används för att göra upplevelsen på sajten bättre. Läs mer.

Body Condition Score (BCS) är en skala för att bedöma övervikt hos katt och hund. Här bedöms djurets utseende i profil och uppifrån. Fettdepåer på utvalda områden och muskelmassa värderas genom att känna igenom kroppen. Man tar inte hänsyn till rasstandard utan håller sig strikt efter vad som är ett hälsosamt hull.

Längst ner på sidan hittar du fyra olika BCS-scheman för hund samt ett för katt.

BCS är en niogradig skala, där siffran 1-3 visar att djuret är underviktigt, 4-5 är idealvikt, 6 är överviktiga djur (upp till ca 15%) samt 7-9 är gravt överviktiga/ feta djur.Titta och känn på katten/hunden och jämför med bilderna. Om katten eller hunden får en Body Score på 6 eller däröver behöver den gå ner i vikt.

Vid en måttlig övervikt, upp till max 15 % kan du genomföra bantningen på egen hand. När det gäller katt är det viktigt att bantningen sker mycket långsamt.

Vid övervikt på mer än 15 % bör du söka veterinär för att få hjälp med ett viktminskningsprogram. Dietfoder för viktminskning, som Satiety, säljs enbart via veterinärkliniker och djursjukhus.

Ladda ner BCS-schema:

BCS – Katt
BCS – Mycket liten hund
BCS – Liten hund
BCS – Medelstor hund
BCS – Stor hund