Vi använder cookies. Det är små textfiler som lagras på din dator och som används för att göra upplevelsen på sajten bättre. Läs mer.

Skräddarsydd näring hela livet

Alla katter bär på en historia. Och hos alla renrasiga katter finns nedärvda egenskaper som påverkar vilken typ av näring dem behöver. Ett rasspecifikt kattfoder från oss på Royal Canin är särskilt utvecklat för att främja god hälsa hos varje enskild katt. Matlagning på DNA-nivå, skulle man kunna säga. Förutom att vara skräddarsytt för just din kattras, så är vårt rasspecifika foder extremt lättsmält och ser till att din katt får i sig en balanserad sammansättning av alla viktiga näringsämnen. Dessutom innehåller det antioxidanter som bromsar kroppens cellnedbrytning, för att ge er ännu fler år tillsammans.

Foder & design

Varför har vi så många olika slags foderbitar? Det enkla svaret är – för att det finns så många olika raser. Foderbitarna i vårt rasspecifika foder är precis lagom stora för respektive ras. Dessutom är de formade på det sätt som passar perfekt för just den katt som ska äta fodret. Den ideala foderbiten får katten att äta lugnt och tugga effektivt – samtidigt som den ger maximal näring. Det finns till exempel ett foder som hjälper till att vårda den norska skogkattens päls. Ett annat som är enkelt för perserkatten att greppa, trots att de plockar upp sina bitar med undersidan av tungan.

Hitta rätt foder här

Mata in de viktigaste faktorerna som påverkar kattens näringsbehov, t.ex ras, ålder och eventuella sjukdomar, så ger vi dig ett förslag.

Maine coon – Amerikas första kattras

Det råder lite blandade meningar om maine coon-kattens ursprung, men de flesta är överens om att den härstammar från den amerikanska delstaten Maine omkring 1860. På mitten av 1900-talet föddes ”The Maine Coon Cat Club” i syfte att bevara rasen och sedan dess har den bara ökat i popularitet. Det skulle dock dröja ända till 1986 innan den första maine coon-katten kom till Sverige.

Maine coon är en nyfiken ras som har lätt att lära sig nya saker och ett vänligt, stabilt temperament. Det är inte alls ovanligt att de gillar att leka med vatten och med hjälp av sin stora kroppshydda kan de sträcka sig högt upp för att öppna dörrar. En fullvuxen maine coon kan väga åtta kilo och med sin stora päls ser den riktigt majestätisk ut. Den kallas ofta för ”Den vänliga jätten” på engelska ”The Gentle Giant”. Och frågar du en maine coon-ägare om det är en passande beskrivning, så nickar de nog allt som oftast.

Bengal – unik än idag

Idén bakom det som skulle komma att bli bengalkatten kom till redan på 60-talet i USA av en kvinna vid namn Jean Sugden – senare känd som Jean Mill. Jean hade en tid sysslat med genetik och kattuppfödning och efter att hennes asiatiska leopardkatt fått en fin och fläckig unge (efter parning med en vanlig tamkatt) kom Jean på tanken att försöka avla fram delar av leopardkattens egenskaper. Hon tänkte att en katt med ett så vilt och vackert utseende kanske skulle kunna minska efterfrågan på vilda husdjur i USA och motarbeta pälsjakten. Tyvärr blev resultatet av aveln till en början inte som Jean önskat och det skulle dröja 20 år innan hon tog upp avelsarbetet på nytt.

1980 gjorde hon som tur var detta och denna gång i samarbete med Loma Linda-universitetet i Californien. Det tog ett par år att få fram katter med bra temperament och korsningar med bland annat egyptisk mau, abessinier, burma och siames för att få fertila hankatter. Men äntligen hade Jean Mills idé blivit verklighet. Bengalkatten är idag en väldigt uppskattad kattras som med sin nyfikna personlighet och aktiva karaktär bjuder på mycket glädje och skratt. Den mönstrade pälsen avslöjar ett vilt ursprung som är helt unikt bland andra tamkattraser. Men trots det är den är precis lika lämpad att ha som familjemedlem som vilken katt som helst.

Ragdoll – en efterlängtad ras

Ragdollkatternas urmoder hette Josephine och levde i samma område som perseruppfödaren Ann Baker på 60-talet i Riverside, strax söder om Los Angeles. Josephine var en vit och långhårig, halvvild gatukatt som under sin livstid fick många kullar. En av dessa kullar skulle visa sig ge ovanligt lugna individer med särskilt stor tillit till både människor och andra djur. Det var något som Ann var snabb att ta tillvara på. Namnet “Ragdoll” varumärkesskyddades och uppfödare som köpt katter av Ann fick betala en avgift varje gång de sålde en kattunge. Hon hade också strikta instruktioner för hur uppfödningen skulle gå till och ska ha spridit underliga rykten om katternas karaktär (t ex att de saknade förmåga att känna smärta) vilket gav Baker flera fiender. Detta ledde till slut till att folk tröttnade på att göra affärer med henne.

Som tur var fanns det andra som kunde ta vid där Ann slutade, vilket har varit enormt viktigt för rasens framväxt. Ja, för trots att det finns mycket man kan säga om metoderna bakom rasens utveckling, så skänker ragdolls otroligt mycket glädje till kattägare världen över idag. De är vänliga, keliga och inte riktigt lika fulla av integritet som andra katter, vilket gör dem särskilt enkla att anpassa med nya familjemedlemmar. Dessutom har de lätt att trivas, även i mindre lägenheter, så länge de får kärlek och stimulans regelbundet. Den ibland godtrogna inställningen till andra levande varelser kan då och då straffa sig, så du gör bäst i att hålla ett öga på katten utomhus.

Hitta butik

Här kan du se vilka butiker som säljer rasfoder till just din katt.