Vi använder cookies. Det är små textfiler som lagras på din dator och som används för att göra upplevelsen på sajten bättre. Läs mer.

Skräddarsydd näring hela livet

Alla hundar bär på en historia. Och hos alla renrasiga hundar finns nedärvda egenskaper som påverkar vilken typ av näring dem behöver. Ett rasspecifikt hundfoder från oss på Royal Canin är särskilt utvecklat för att främja god hälsa hos varje enskild hund. Matlagning på DNA-nivå, skulle man kunna säga. Förutom att vara skräddarsytt för just din hundras, så är vårt rasspecifika foder extremt lättsmält och ser till att din hund får i sig en balanserad sammansättning av alla viktiga näringsämnen. Dessutom innehåller det antioxidanter som bromsar kroppens cellnedbrytning, för att ge er ännu fler år tillsammans.

Foder & design

Foderbitarna i vårt rasspecifika foder är precis lagom stora för respektive ras. Dessutom är de formgivna för att passa perfekt för just den hund som ska äta fodret. Den ideala foderbiten får hunden att äta lugnt och tugga effektivt – samtidigt som den ger maximal näring. Det finns till exempel ett foder vars ytstruktur hjälper till att främja tandhälsan hos yorkshire-terriern. Ett annat med en unik proteinsammansättning, för att minska risken för urinsten hos dalmatinern.

Hitta rätt foder här

Foderguiden är ett verktyg som du kan använda för att hitta rätt mat till din hund. Mata in de viktigaste faktorerna som påverkar hundens näringsbehov, t.ex ras, ålder och eventuella sjukdomar, så ger vi dig ett förslag.

Chihuahua – en stor personlighet

Det finns ofta flera teorier om var en ras faktiskt kommer ifrån och historien bakom chihuahuan är inget undantag. Det mest vedertagna är i alla fall att hunden kommer från den mexikanska orten Chihuahua, som den också fått sitt namn ifrån. Misstänkta förfäder spås dock ha kommit med sydamerikanska stammar och chihuahualiknande hundar har avbildats på bland annat en freskmålning i det sixtinska kapellet i Rom, strax innan Columbus gjorde sin första resa över havet. Chihuahuans popularitet har ökat starkt sedan mitten på 2000-talet och idag är den bland topp fem på listan över världens populäraste hundraser.

Du som själv är ägare till en chihuahua känner säkert igen den som en livlig och pigg hund med stort mod trots sin ringa storlek. Samtidigt är den lydig och lojal och försvarar mer än gärna sina ägare. Med en stor portion självförtroende rör den sig ofta som om den äger rummet. En charmfaktor bland flera, skulle nog många säga om denna omtyckta hundras.

Dvärgschnauzer – en stor hund i litet format

Schnauzern har fått sitt namn från det tyska “schnauze” som betyder tryne, vilket kanske är det mest framträdande draget hos den här rasen. Schnauzrarnas hår kring nosen påminner ju faktiskt om ett litet skägg. Precis som den vanliga schnauzern kommer dvärgschnauzern ursprungligen från Tyskland, där den avlades fram i slutet av 1800-talet genom korsningar med affenpinscher och minipudel. Man ville optimera storleken på hundarna, som vid den här tiden ofta användes för att jaga bort råttor och annan ohyra på gårdarna. Idag används dvärgschnauzern främst som sällskapshund, men jägarinstinkerna finns ännu kvar. Därför lämpar den sig även för olika typer av hundsporter, till exempel agility, lydnadstävlingar och vissa kan även göra bra ifrån sig på grytprov. Personligheten hos dvärgschnauzern är kanske det som lockar hundägare allra mest. Med sitt livliga och glada humör sprider den god stämning i sin familj. Den är samtidigt vaksam och intelligent. “En stor hund i litet format”, menar många.

Labrador – en av världens populäraste hundraser

Labradoren är uppkallad efter Labradorhalvön i Québec och hunden användes ursprungligen som fiskehund på Newfoundland i Kanada. Handelsfolk tog sedan med sig hunden till England där den också användes av fiskare för att hämta redskap och simma med tampar när båtarna skulle lägga till. Det är ifrån Storbritannien den har utvecklats till den ras den är idag. Och arvet från sina förfäder bär den fortfarande med sig, vilket bland annat visar sig i labradorens dragning till vatten. I Sverige började uppfödare intressera sig för labradoren på 30-talet, men det skulle dröja flera decennier innan hunden syntes till mer än sporadiskt. På 70-talet kom den så kallade rasexplosionen och i dag toppar den popularitetslistorna i både Sverige och resten av världen.

Labradoren är mycket lättlärd och populär att träna, till exempel för assistans men också som narkotikahund, jakthund och för olika typer av spårhundsarbeten. De behöver mycket motion och stimulans eftersom de har lätt att lägga på sig extravikt. I labradoren hittar du en trogen och lojal vän, vilket gör att den passar utmärkt som familjehund då de också är betydligt lugnare och mindre aggressiva än många andra hundraser.

Schäfer – ordning och reda sedan 1800-talet

Det tyska ordet “schäfer” betyder “herde” och schäferhunden härstammar också från tyska herdehundar. Officer och ryttmästare Max von Stephanitz hette han som var föregångare i aveln av den moderna schäfern som kom till när man korsade olika fårhundar med collie. Målet var att avla fram en duktig och lydig brukshund. Vid en utställning i Karlsruhe 1899 visade von Stephanitz upp världens första registrerade schäfer, som fick namnet Hektor. Hektors farfar Grief var vit och det händer faktiskt att man ser vita schäfrar eller “vit herdehund” som den kallas, än idag. 2012 bytte schäfern officiellt namn till tysk schäferhund och samma år utsågs den till världens näst populäraste hundras.

Schäferns jämna humör och uppmärksamma karaktär gör den till en mycket lämplig vakt- och tjänstehund, men den passar även fint som sällskapshund för dig som är van hundägare. Ibland kan schäfern få problem med leder, hud och mage, men som bekant är rätt mat ofta lösningen på sådana problem. Royal Canins grundare – Jean Cathary fick faktiskt idén bakom vårt företag när han behandlade schäfrar med svårläkta hudåkommor hemma i Frankrike i mitten på 60-talet.

Hitta butik

Här kan du se vilka butiker som säljer rasfoder till just din hund.