Vi använder cookies. Det är små textfiler som lagras på din dator och som används för att göra upplevelsen på sajten bättre. Läs mer.

Det kan finnas många olika anledningar till varför du behöver byta foder. Att katten eller hunden går från unge/valp till vuxen eller att din veterinär rekommenderat en annan sort som är bättre anpassad efter livsstil, ras, eventuella brister eller sjukdomar. Att byta foder kan ibland vara lite stressande för magen och därför är det allra bäst att gå över från det gamla till det nya stegvis.

Steg för steg för kattens och hundens bästa

Ett alltför snabbt foderbyte kan orsaka vissa problem för mage och tarm, till exempel i form av kräkningar, gasbildning, diarré och förstoppning. Det beror oftast på att bakteriestammen kan förändras när du byter från ett foder till ett annat. För att undvika detta kan du välja att fasa in det nya fodret genom att blanda det gamla med det nya. Successivt ökar du sedan andelen nytt foder i skålen stegvis, så minskar risken för komplikationer och tarmarna hinner med att vänja sig.

Så kan en övergång se ut

Vi rekommenderar att du följer denna princip. Märker du att din katt eller hund reagerar kraftigt, kan du välja att förlänga övergångsperioden med några dagar. Kvarstår det problemär det alltid bäst att rådfråga en veterinär.

Byt_foder-2

Glöm inte att fodermängden alltid är individuell

Oftast hittar du en recommendation på din förpackning, men beroende på just din katt eller hunds individuella hälsa bör du anpassa det för att undvika eventuell övervikt. Undvik också att ge din katt andra saker under foderbytet, t.ex godis, tonfisk och liknande eftersom det kan försvåra tillvänjningen.