För många av oss är katten och hunden en del av familjen. Det kan kännas både tråkigt och besvärligt att lämna bort dem när det är semesterdags. Glädjande nog är det inte längre så krångligt att åka utomlands med sällskapsdjur. Det gäller bara att vara ute i god tid, vara väl förberedd och helst hålla sig kvar i Europa.

Innan resan

Oavsett hur du har tänkt resa är det viktigt att vara påläst för att minska risken att möta hinder på vägen. På Jordbruksverkets hemsida finns alla regler och information om in- och utförsel av katt och hund. Titta alltid där i första hand.

Kolla gärna upp vilka lagar, regler och rekommendationer som gäller i det land där du planerar att tillbringa semestern. Det är bra om du skaffar skriftlig information från landets veterinärmyndighet och går igenom den tillsammans med veterinären här hemma. För EU-länderna finns en lista över veterinärmyndigheterna i respektive land på Jordbruksverkets hemsida. Om ni ska resa till Norge så ta kontakt med den norska myndigheten Mattilsynet för att få reda på vilka regler som gäller. Extra krav gäller för katter och hundar som ska resa i grupp om sex eller fler (oavsett art, exempelvis tre hundar och tre katter), se Jordbruksverkets hemsida.

Det är den som för med sig ett djur över en gräns som ansvarar för att kraven uppfylls.

ID-märkning

Katter och hundar som reser inom EU ska vara identitetsmärkta med mikrochip. Observera att ISO-chip ska användas. Ett djur som har en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver dock inte märkas om. ID-märkning är en förutsättning för att kunna få ett pass och rabiesvaccination.

Pass

När du reser mellan EU-länder ska katten och hunden ha ett pass. Passet är en värdehandling som  du skaffar hos din veterinär och i vilket utförda behandlingar skrivs in. Innan nya uppgifter om behandling förs in i passet ska veterinären kolla att djurets identitetsmärkning stämmer med det nummer som anges i passet. Samtidigt får du en kontroll av att djurets märkning fortfarande är läslig. Du får inte själv föra in några uppgifter om din katt eller hund i passet.

Vaccination och avmaskning

Både katter och hundar som ska resa utomlands ska vaccineras mot rabies. Mot infektionssjukdomar krävs inte en grundvaccinering enligt lag men det rekommenderas. I Sverige finns två godkända vacciner registrerade för katt och hund, Rabisin och Nobivac rabies. Sedan finns ännu ett godkänt vaccin för katt, Purevax Rabies. Utomlands finns det ett flertal olika vacciner, en lista på dessa kan du finna på Jordbruksverkets hemsida.

Katten och hunden ska vara id-märkta för att få rabiesvaccineras och vaccinationen ska skrivas in i passet av veterinären. Grundvaccination kan göras på ett id-märkt djur som är minst tre månader (90 dagar) gammalt. Om du vaccinerar djuret tidigare än vid 3 månaders ålder är vaccinationen inte giltig för resa. Du måste då se till att djuret blir rabiesvaccinerat igen vid 3 månaders ålder.
Efter grundvaccinationen vid minst tre månaders ålder måste du vänta 21 dagar innan du reser med djuret. Om tillverkaren av vaccinet anger att det behövs två vaccinationer som grund så måste du vänta 21 dagar efter den andra vaccinationen. Exempel: Vaccination den 1 januari och den 1 februari = resa tidigast den 22 februari.

Revaccination ska göras i enlighet med vaccintillverkarens rekommendationer. Senaste datum för revaccination skriver veterinären in i djurets pass. Om du revaccinerar i tid så krävs inte en ny 21-dagars väntetid. Men om du däremot är för sen med revaccinationen så räknas den som en ny grundvaccination, och du måste vänta 21 dagar efter vaccinationen innan du får resa igen.

Tänk på att vissa länder kan kräva årlig rabiesvaccination!

Alla hundar som ska föras till Finland, Storbritannien, Irland eller Malta ska avmaskas av veterinär mot dvärgbandmask före införseln. Ta reda på exakt vilka avmaskningskrav som gäller i det landet du ska resa till genom att kontakta ansvarig myndighet i respektive land.

Läs mer om sjukdomar och att resa med djur på SVA:s hemsida och Jordbruksverkets hemsida.

Resan

Reglerna för att ta med sällskapsdjur på resan varierar beroende på hur du har tänkt ta dig fram och var du ska tillbringa din semester. Även resebolagens regler varierar, och det är respektive lands lagar för införsel av sällskapsdjur som gäller.

Välj det färdmedel som du tror passar dig och ditt fyrbenta sällskap bäst. Det är viktigt att ta hänsyn till kattens och hundens temperament och vanor.

Bil

Kanske är bil det vanligaste sättet att ta med sina katter eller hundar på resan, men ta inte med sjuka eller dräktiga djur på bilsemester. Din bil ska inte vara kattens eller hundens ”hem” eller en förvaringsplats under semestern. Boka istället hotell/campingplats som tillåter djur.

Tänk på att säkerheten är lika viktig som för oss människor. Har du en stor hund bör den sitta längst bak i bilen i en storleksanpassad bur som klarar en krock. Det förutsätter att du har en kombibil. Du kan också ha en grind som är fastmonterad direkt i bagageöppningen kombinerat med ett galler mot passagerarutrymmet så fungerar lösningen som en bur.

Mindre djur, som små hundar och katter, ska åka i en storleksanpassad bur som är fastspänd i bagageutrymmet. Även här är det säkrast att ha ett galler mot passagerarutrymmet i bilen för att inte ditt sällskapsdjur ska flyga fram om olyckan är framme. Det finns även selar att fästa i säkerhetsbältet. Dessa kan vara ett alternativ för en säker bilresa om du har en lugn hund.

Du får inte lämna katten eller hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C. Även luftfuktigheten har betydelse och kan bidra till att katten och hunden får värmeslag. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret. Under transporten ska hundarna rastas och få vatten minst var sjätte timme. Även katter ska erbjudas vatten minst var sjätte timme. Katter och hundar mår bäst om de har tillgång till friskt vatten under hela transporten. Det finns speciella “Non-spill” skålar som hindrar att vattnet stänker över. Sist men inte minst –  Bind inte fast hunden vid bilen!

Tid på dagen Temp. ute Väderlek Temp. i bilen
08.30 + 22 °C sol + 23 °C
09.30 + 22 °C sol + 38 °C
10.30 + 25 °C sol + 47 °C
11.30 + 26 °C sol + 50 °C
12.30 + 27 °C sol + 52 °C
13.30 + 27 °C sol + 52 °C
14.30 + 28 °C sol + 50 °C
Källa: SKK

 

Tåg

Ett annat resealternativ som fungerar bra med sällskapsdjur är att ta tåget. På SJ:s dagtåg kan du kostnadsfritt ta med dig två sällskapsdjur, så länge de får plats på golvet vid din sittplats och inte inkräktar på dina medpassagerares utrymme. För större sällskapsdjur, eller om du vill ha större utrymme för ditt sällskapsdjur, tillkommer en kostnad (samma pris som en ungdomsbiljett på sträckan). Djur får medföras endast i 2 klass och särskild plats ska bokas i avdelningen där djur är tillåtna. På nattågen gäller samma regler som ovan då avdelningen “Djur tillåtet” är placerat i en sittvagn i 2 klass. De svenska bussbolagen är inte lika toleranta som SJ vad det gäller sällskapsdjur på resan.

Ska du åka utanför Sverige, kolla upp vilka bestämmelser tågbolag i andra länder har. Tänk dock på att de kan kräva att hunden eller katten sitter i en transportbur.

Båt

På vissa färjor och i vissa länder är det tillåtet att ta med sällskapsdjur. Kom ihåg att meddela personalen vid incheckningen samt ombord om att djur finns med i fordonet, annars riskerar du att åka fast för smuggling. Ska du på en längre båttur måste du boka en särskild hytt där husdjur är tillåtna. Kom ihåg djurets flytväst om ni ska ut med en mindre båt.

Flyg

Det snabbaste sättet att resa om du ska resa långt är givetvis flyget. Med undantag för vissa lågprisbolag och charter, är det inga bekymmer att låta djuren följa med. I alla fall inte så länge de är relativt små. Tänk på att du kanske måste reservera/boka plats om du vill ta med din katt eller hund.

Vill du ha din katt eller hund i kabinen (om flygbolaget tillåter detta) ska den åka en transportbur som är väl anpassad och godkänd. Eftersom hunden eller katten då räknas som handbagage, får du checka in övrigt bagage. Vill du flyga med en större hund får den åka i lastutrymmet. Tänk efter noga innan du köper en transportbur. Olika sorters burar, burmått samt maxvikt gäller beroende på vilket flygbolag ni ska resa med. Buren ska dock uppfylla IATA:s (International Air Transport Association) krav. Hos vissa flygbolag går det att hyra transportbur.

Checklista – Påbörjas minst ett halvår innan resan

 • Läs all information på Jordbruksverkets hemsida om ut- och införsel av hund och katt. Du kan även beställa informationen från Jordbruksverket, telefonnummer: 0771-223 223.
 • Ta kontakt med ambassad eller liknande i semesterlandet för information om husdjursinförsel.
 • Boka resan via telefon så får du omedelbar information om regler och platstillgång.
 • Skaffa lämplig transportbur till ditt djur.Det är du som djurägare som har ansvar för att buren uppfyller de storleksmått som lagen kräver för katt och hund.
 • Vid hotellbokning, uppge att du tänker ha med ditt djur. Längre ner i Europa är de ofta mer toleranta än här i Sverige. Kolla även upp campingplatsen om ni har husvagn eller tält.
 • Ta kontakt med en veterinär i landet och be att få regelverket skickat till dig.
 • Om ditt djur inte är ID-märkt måste detta göras.
 • Införskaffa ett pass till katten eller hunden, och till dig själv om du inte har något giltigt.
 • Vaccinera mot rabies i god tid före avresa. Tänk på att vissa länder kan kräva årlig rabiesvaccination!
 • Boka tid för eventuell avmaskning.

Inför hemkomsten

 • Avmaska från dvärgbandsmask. Om din hund kan ha varit i kontakt med smågnagare utomlands rekommenderar både Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) avmaskning före hemkomsten med ett preparat som bara tar dvärgbandmask. Förekomsten av rävens dvärgbandmask är mycket högre i övriga Europa och för att minska risken att fler områden smittas och att förekomsten i Sverige ökar är detta viktigt att tänka på.
 • Ta kontakt med Tullverket och anmäl er återresa.

Användbara länkar

Jordbruksverket
Tullverket
Statens veterinärmedicinska anstalt

Vi använder Cookies för att ge dig din bästa onlineupplevelse. Genom att klicka i TILLÅT godkänner du att vi använder Cookies i enlighet med våra riktlinjer för cookies.
Cookie Settings