Vi använder cookies. Det är små textfiler som lagras på din dator och som används för att göra upplevelsen på sajten bättre. Läs mer.

Hunden är en del av människans dagliga liv och vare sig det gäller en vuxen hund eller en valp som just skiljts från sin mor så finns det vissa regler som måste följas ända från början.

Du är flockledaren

Hunden är utan tvekan ett positivt tillägg i familjen, men den kan ibland även orsaka problem. Att skaffa hund är inget man gör utan noga övervägande, men om man ger hunden en bra uppfostran kan man undvika mycket bekymmer. När hunden anländer behöver den först och främst få bekanta sig med sitt nya hem. Den kommer att undersöka familjemedlemmarna och den omgivning i vilken den kommer att leva resten av sitt liv. Denna anpassning brukar ta en eller två dagar.

Hundens plats i hemmet

Hunden kommer snabbt att välja ut de platser där den känner sig trygg. Den bör dock inte tillåtas att göra precis vad den vill bara för att den är liten, eller om den är vuxen, bara för att den “testar”. Hunden lär snabbt sig skillnaden mellan vad den får och inte får göra.
Om man till exempel låter hunden ligga på soffan eller sängen i början så kommer det att bli svårt, eller praktiskt taget omöjligt, att vänja den av med detta när valpen har förvandlats till en enorm hund på sextio kilo. Och tro inte att det skulle vara annorlunda med en liten yorkshireterrier eller en tax, som trots att de är små kan orsaka stor skada på kort tid.

Tydliga regler

Du bör vänja hunden vid att den har en egen matplats och förbjuda den från att tigga vid matbordet. Dessutom ska hunden äta efter det att familjen har ätit så att flocksituationen efterliknas. Hunden måste också få sin egen sovplats, till exempel en filt eller en korg. Det är viktigt att sovplatsen inte placeras vid en dörr eller ett fönster, eftersom hunden då kan få för sig att den kan kontrollera vilka som kommer och går.
Dessa enkla regler hjälper hunden att återfinna sin rätta ställning som flockdjur. Hunden måste förstå att den är underordnad dig och att du är dess ledare. Stabilitet inom gruppen ger en harmonisk hund.

Denna regel gäller för alla hundar oavsett storlek. Om man följer detta råd kan man undvika att även en liten hund förvandlas till en hemmets tyrann som visar tänderna så fort någon närmar sig hans soffa och som biter besökare i benen. Det är också viktigt att man är konsekvent och inte tillåter hunden att vissa dagar göra något som vanligtvis är förbjudet.

Man måste vara bestämd utan att gå till ytterligheter. På så sätt bibehålls det förtroendefulla förhållandet mellan hunden och dess ägare.
För att ägaren ska kunna etablera sin ställning som hundens ledare bör han eller hon börja träna valpen då den är tre månader gammal. Välj enkla uppgifter till att börja med, och använd enkla kommandon.

Att tänka på i vardagen

Innan man får hem sin nya hund bör man skaffa de saker som hunden kommer att behöva, till exempel halsband och koppel samt två skålar, en för mat och en för vatten. Skålar av rostfritt stål eller glas är lätta att rengöra och är att föredra eftersom en del hundar utvecklar hudallergier mot plast. Se till att hunden alltid har tillgång till friskt vatten och att skålarna alltid är rena.

Pälsvård

För att sköta hundens päls ordentligt kan man behöva borsta pälsen flera gånger i veckan, beroende på hundras. Borstningen är mer än bara pälsvård, det också ger ägaren en chans att se om hunden har några sår eller parasiter. Dessutom hjälper borstningen till att stärka banden och förtroendet mellan ägaren och hunden, vilket är viktigt för samspelet inom flocken.

Utfodring

Måltiderna är viktiga tidpunkter i hundens vardag. Ge hunden mat som är rätt anpassad för dess storlek, ålder och aktiviteter. Då hunden är mellan tre och åtta månader bör antalet måltider minskas till två per dag vilket fortgår hunden är vuxen. För de mycket storvuxna raserna är två till tre måltider om dagen bäst eftersom man då undviker att töja ut hundens mage. Man bör undvika situationer där flera hundar måste konkurrera om maten under måltiderna.

Eftersom hunden har lägre rang än sin ägare ska hunden utan protester acceptera att ägaren rör dess matskål. Detta är speciellt viktigt om det finns barn i familjen. Man kan redan från början träna på detta genom att avbryta hundens måltider och plocka upp skålen, säga åt valpen att sitta ned och sedan ställa ned skålen igen.

Valpen får inte börja äta igen förrän ägaren säger till. Detta kräver mycket träning med tanke på valpars våldsamma aptit, men är ett viktigt sätt att bibehålla rangordningen med en tuff valp. Det är flockledaren som bestämmer! Dessutom måste hela familjen vara på det klara med att man inte får mata hunden mellan måltiderna.

Promenader

Hunden är ett socialt djur som behöver få träffa andra levande varelser och utforska nya marker. Vare sig hunden bor i lägenhet eller hus kommer den inte att vara nöjd med en promenad på fem minuter när TV-filmen har slutat eller med att sitta instängd i trädgården.

En daglig promenad på minst en timme gör att hunden får möjlighet att göra sig av med sin överskottsenergi och räddar därmed ägarens möbler. Det ger även hunden en chans att skapa en pseudoflock tillsammans med de andra hundarna i trakten. Om man har valt att skaffa en stor, aktiv hund så kommer den naturligtvis att behöva mycket mer daglig motion för att utvecklas normalt.

En hund som promeneras i staden måste enligt lag hållas i koppel och inom hörhåll så att ägaren alltid har kontroll över hunden. Om en okopplad hund oturligt nog skulle bli överkörd av en bil så hålls ägaren ansvarig för alla skador som förorsakas. Detsamma gäller om hunden biter en annan hund eller en människa. Dessa obehagliga händelser kan undvikas om man vänjer hunden vid att gå kopplad och lär den att snabbt komma på inkallning. Det är viktigt att man ser till att hunden är socialt anpassad från tidig ålder. Hunden bör endast få springa lös, i parker och på landet, där det är tillåtet. Det regleras genom lokala föreskrifter och i lagen.