När man funderar på att skaffa hund finns det flera frågor att ta hänsyn till.

Vilken ras?

Vissa hundraser är kända för olika egenskaper, till exempel säger man att schäfern är lydig, att labrador retrievern tycker om barn och att vinthunden är självständig. Trots medfödda egenskaper kan man inte gruppera hundar på detta sätt. Man bör inte heller blint tro på de rykten som säger att vissa hundraser är känsliga eller tåliga. Chihuahuan sägs till exempel vara ömtålig och foxterriern påstås vara tuff och uthållig, men det finns alltid undantag.

Det är bäst att välja hundras utifrån vad man vill använda hunden till, rasens ursprungliga användningsområde och även betänka hundens storlek och vikt. Att välja en yorkshireterrier till att vakta huset vore lika fel som att hålla en mastiff eller en pyrenéerhund instängd i lägenheten dygnet om. I regel kan man säga att mindre raser, även om dessa kan vara mer aktiva, kräver mindre utrymme än medelstora raser. Stora hundraser behöver alltid mycket plats att röra sig på.

Tik eller hanhund?

Tikar anses vara lugnare och mjukare än hanhundar. De är mindre till växten än hanhundar. En tik har löpperiod som inträffar två gånger om året, vanligtvis vår och höst, och som gör att tiken drar till sig trånande hanhundar.

En sterilisering, vilken kan utföras redan innan den första löpningen, förhindrar detta och utesluter en oönskad dräktighet. Men kom ihåg att detta är ett oåterkalleligt ingrepp! Även hanhunden kan kastreras för att på så sätt bli mindre störd av sitt testosteron. Hanhundar rymmer oftare än tikar, och deras beteende kan förändras dramatiskt när de kommer i närheten av en tik som löper.

Varifrån skaffar man sin hund?

I många länder kan man fortfarande köpa hund inte bara hos uppfödare utan även i djuraffärer och på marknader. I Sverige och övriga skandinaviska länder är det förbjudet. Det förekommer dock att man under en semestervistelse i andra länder fastnar för en valp i ett skyltfönster, för att den är söt, för att man tycker synd om den etcetera.

Om man inte bryr sig om vilken ras hunden är eller att valpen saknar papper så kan man alltid kontakta ett välrenommerat hundstall/hundjourhem för att anmäla sitt intresse för en valp. Har man däremot bestämt sig för en viss ras så är det bäst att köpa hunden från en uppfödare. Man kan få information om olika uppfödare genom Svenska Kennelklubben (SKK) och dess special- och rasklubbar.

En av många fördelar med att köpa en renrasig hund är att man i stort vet hur valpen kommer att utvecklas ifråga om storlek, hur mycket motion den kommer att behöva och om den är särskilt lämplig för något speciellt ändamål etcetera.

Hur gammal bör hunden vara?

En bra uppfödare måste ha stor kunskap om alla sina avelshundar. Ta noga reda på hur valparna föds upp. Ju mer kontakt valparna har med människor i alla åldrar, desto bättre kommer de att kunna umgås med barn. Detta gäller även för umgänget med andra djur.

Valpen måste lära sig vissa saker innan den kan säljas till en familj. För det första måste den ha levt med sin mor tillräckligt länge för att ha identifierat sig med andra hundar och lärt sig hundars språk. Det är också viktigt att den fått komma i kontakt med människor.

Detta kan ske så snart modern accepterar att främlingar kommer i närheten av valparna och så snart valparna kan lämna valplådan. Då valparna tagit sig igenom dessa två steg bör de vara ungefär sju till åtta veckor gamla. En valp skall inte säljas förrän tidigast vid åtta veckors ålder.

Vilken av valparna i kullen ska man välja?

Det är speciellt viktigt att man undersöker valpens hälsa och dess personlighet. Uppfödaren måste ha valpens alla papper i ordning (registreringsbevis, veterinärbesiktningsintyg), liksom vaccinationskort, ID-märkningsintyg och köpeavtal. Dessa papper är en garanti på att valpen är uppfödd på rätt sätt och är vid god hälsa.

Dessutom bör valpen vara glad och lekfull och intressera sig både för sina kullsyskon och för människor. När valpen hämtas ska den vara veterinärbesiktigad, vaccinerad i enlighet med gällande rekommendationer (SKK), avmaskad och id-märkt (tatuering eller mikrochip).

En annan sak att undersöka när man besöker uppfödaren är den yta där valpen har växt upp. Det är alltid svårt för en valp att byta hem, men om den fötts upp på en begränsad yta utan möjlighet att gå ut så kommer det att vara ännu svårare för valpen att anpassa sig till sin nya miljö.

Om alla valparna är vid lika god hälsa kan det ibland vara svårt att välja ut en viss valp, om man träffat uppfödaren vid ett flertal tillfällen kan denne ofta rekommendera en speciell valp ur kullen.