Hem Foderkunskap Kvalitet och innehåll Foder för både friska och sjuka sällskapsdjur

Foder för både friska och sjuka sällskapsdjur

Fodret har stor betydelse för hur hunden och katten mår.

Idag finns ett stort sortiment foder som bidrar till att djurens välfärd förbättras under eller efter en sjukdom. Det finns även foder som gör att de tillfrisknar.

Du vet säkert att du genom att äta rätt kan må bättre. Med rätt kost fungerar magen som den ska och man behåller en hälsosam kroppsvikt. En god mathållning är inte minst viktig för allergiker, och nya rön har visat att rätt kost till och med kan minska behovet av mediciner hos vissa diabetiker.

Att äta rätt är lika viktigt för våra hundar och katter som för oss. Genom att erbjuda våra sällskapsdjur ett foder som motsvarar deras särskilda näringsbehov kan en god hälsa bibehållas och sjukdomar lindras eller till och med behandlas.

– Royal Canins vision är att kunna ge varje individ ett foder som är anpassat till just den individens näringsbehov. Genom att ge ett foder med rätt sammansättning kan djurägaren förebygga, ibland till och med behandla, vissa sjukdomstillstånd. Ett sådant exempel är urinsten av struvit, som kan lösas upp med hjälp av rätt dietfoder, säger Åsa Dufva, marknads- och försäljningschef vid Royal Canin.

Vad är det för skillnad mellan diet- och friskfoder?

Med friskfoder menas ett foder anpassat för en individ som är frisk, medan ett dietfoder är ett foder som ingår som en del av behandlingen av ett sjukdomstillstånd hos ett djur. Royal Canin har under många år tillverkat både diet- och friskfoder. Redan 1989 lanserade Royal Canin de första dietfodren på den internationella marknaden. I Sverige började försäljningen år 2000 och framgången lät inte vänta på sig. Royal Canins dietfoder finns nu på de flesta av landets djursjukhus och veterinärkliniker.

Vid sidan om dietfodersortimentet har Royal Canin också speciella friskfoder som säljs via kliniker. Även friska hundar och katter har ett behov av skräddarsydd utfodring. En ung, växande individ har inte samma näringsbehov som en äldre, och en kastrerad inte samma som en okastrerad.

– Försäljningen ökar med god hastighet i Sverige. Royal Canin är idag ett av de ledande djurmatsföretagen när det gäller olika diet- och friskfoder till hund och katt. I både diet- och friskfoder används ny och banbrytande kunskap från vår egen forskning samt från forskning i samarbete med Waltham, koncernens eget forskningscentra i Cambridge, samt olika universitet och högskolor, säger Åsa Dufva.

Dietfoder är sannolikt ett relativt okänt begrepp för den svenska djurägaren. Sveriges och EU:s regelverk för vilka produkter som får kallas dietfoder och hur dessa får marknadsföras är omfattande. Det är därför som Royal Canins dietfodersortiment enbart säljs hos djursjukhus och veterinärkliniker, på rekommendation av den veterinär som först gjort en bedömning av djurets hälsa.

På varje förpackning står beskrivet vid vilka sjukdomstillstånd fodret ska användas. Man ska aldrig prova på egen hand om hundens eller kattens hälsa kan förbättras med ett dietfoder.

– Vid vissa sjukdomstillstånd kan det vara rent skadligt att ge hunden eller katten fel dietfoder, säger Åsa Dufva.

Något för alla

Det är en lång rad foder som erbjuds inom Royal Canins diet- och friskfodersortiment. Bara dietfodersortimentet består av cirka 70 olika produkter. Sjukdom i urinvägar, hud, mag-tarmkanal och leder är exempel på tillstånd där dietfoder ingår som en naturlig del av behandlingen.

Med rätt utfodring ökar inte vikten efter kastrering

Kastrering kan innebära att hundens eller kattens energibehov minskar med cirka en tredjedel. Matte och husse upplever ofta att djurets aptit ökar efter kastreringen. För att djuret inte ska drabbas av sjukdomstillstånd orsakade av övervikt är det nödvändigt att minska mängden energi som djuret får i sig. Ofta handlar det inte bara om att välja rätt foder och ge rätt giva, utan också att djurägaren ska sluta ge matrester och stora mängder ”godis” vid träning.

Royal Canin har en särskild doseringstabell för de produkter som är avsedda för kastrerade hundar och katter. Med den blir det enkelt att ge en giva som motsvarar det kastrerade djurets behov. Royal Canins produkter för kastrerade hundar och katter har ett lågt energiinnehåll. Dessutom är foderbitarnas densitet låg och kostfiberinnehållet balanserat och högt, vilket betyder att varje måltid har en stor volym som ger en bra mättnadskänsla.

När den dagliga energimängden måste sänkas efter kastrering är det ändå viktigt att djuret även i fortsättningen får protein av hög kvalitet för att inte förlora muskelmassa. Royal Canins produkter för kastrerade djur innehåller därför LIP-protein med hög smältbarhet. För att stärka de kastrerade djurens immunförsvar innehåller fodren extra tillskott av vitamin E och C samt taurin och lutein.

Hos gamla katter sjunker förmågan att göra sig av med överskott av fosfor. För att minska belastningen på njurarna har foder som är avsedda för kastrerade katter över tio år därför ett lägre innehåll av fosfor.

Problem med urinvägarna?

Royal Canin har en stor och växande grupp foder som möter olika behov hos hundar och katter med urinvägsproblem. Hos framför allt katt är urinsten ett stort bekymmer. Royal Canins Urinary produkter är erkänt effektiva och finns därför hos de allra flesta kliniker.

– Det är spännande att katten faktiskt kan bli frisk genom att äta rätt dietfoder. Alla våra foder i den här gruppen har egenskaper som löser upp struvitstenar. För urinstenar som består av urat eller cystin har vi ett särskilt dietfoder, Urinary U/C Low Purine, säger Åsa Dufva.

Urinstenar av oxalat drabbar främst hundar, men med rätt dietfoder kan även oxalatstenar förebyggas genom att urinmängden ökar och urinens koncentration minskar. Dietfodren innehåller även glukosaminoglukaner som har en skyddande effekt på slemhinnan i urinblåsan och resten av urinvägarna.

För allergier och hudproblem finns många olika dietfoder

Rätt dietfoder hjälper naturligtvis vid fodermedelsallergi. Men visste du att dietfoder kan hjälpa även vid exempelvis allergi mot kvalster och för att återuppbygga huden efter behandling mot rävskabb?

Allergi mot ämnen som andas in förekommer hos hundar och katter, och visar sig oftast i form av hud- och/eller öronproblem, så kallad atopisk dermatit. För hundar och katter med atopisk dermatit, fodermedelsallergi eller fodermedelsintolerans finns en stor grupp dietfoder i Royal Canins sortiment.

– Det här är en jättespännande grupp foder där Royal Canin är störst på den svenska marknaden, säger Åsa Dufva.

Allergiska hundar och katter har ett immunförsvar som reagerar överdrivet på ett ämne, oftast ett protein, som kommer in i kroppen. Royal Canins allergifoder bygger på två olika sätt att undvika den här reaktionen utan att näringsvärdet går förlorat. Ett sätt är att använda proteinkällor som är välkänt lågallergena, alltså som sällan ger upphov till en allergisk reaktion. Ett annat sätt är att hydrolysera proteinerna, det vill säga att med hjälp av enzymer dela upp dem i så små delar att immunförsvaret inte reagerar på dem.

– Vissa foder i hudserien innehåller ett hydrolyserat, sojabaserat protein som har hög smältbarhet och som inte känns igen av kroppens immunförsvar som ett allergen. Andra foder innehåller blåvitling och tapioka. Båda är ovanliga råvaror och därför är risken liten att djuret utvecklat en allergi mot dem, säger Åsa Dufva.

Produkterna är både gluten- och laktosfria. Glutenöverkänslighet förekommer hos hund men är extremt ovanligt. Laktosintolerans förekommer hos både hund och katt.

Hudprodukterna har ett högt innehåll av fettsyror, till exempel omega-3-fettsyror, som stärker hudbarriären och verkar inflammationshämmande.

– Omega-3-fettsyror har bland annat visat sig ha positiva effekter på återuppbyggnad av huden. Skin Support är en produkt med mycket högt innehåll av omega-3-fettsyror som effektivt hjälper huden att återhämta sig efter exempelvis behandling mot rävskabb eller fukteksem, säger Åsa Dufva.

Problem med mage och tarm

Både hundar och katter, i alla åldrar och i alla viktklasser, drabbas av problem och sjukdomar i mag-tarmkanalen. Det kan röra sig om allt från diarréer och kräkningar till magkatarr, inflammation i bukspottkörteln eller att näringsupptaget i tarmen inte fungerar.

– Här använder vi ingredienser med mycket hög smältbarhet och produkterna har oftast hög energitäthet. För uppfödare kan det vara bra att ha lämpliga dietfoder tillhands hemma för att kunna sätta in direkt vid diarréer eller kräkningar hos valpar och kattungar, säger Åsa Dufva.

Energitätheten gör att hunden eller katten kan äta en mindre mängd foder, vilket innebär att belastningen på mag-tarmkanalen minskar. Det höga innehållet av omega-3-fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) påverkar också magtarmkanalen positivt eftersom de bland annat dämpar inflammationer i tarmslemhinnan.

Fiberinnehållet i den här gruppens foder varierar.

– Vissa har högt kostfiberinnehåll, andra har lågt. Det beror på vilken sjukdom det är som är grundproblemet, säger Åsa Dufva.

Likaså finns det i gruppen foder med olika fetthalt.

– Till exempel så finns det foder med låg fetthalt för hundar med höga blodfetthalter eller inflammation i bukspottkörteln, säger Åsa Dufva.

Atros och andra ledproblem kan lindras med rätt dietfoder

Med tilltagande ålder blir både hundar och katter mer inaktiva. Ibland kan det bero på smärta från lederna, till exempel på grund av artros.

– Äldre katter drabbas ganska ofta av artros. Husse eller matte ser att katten blir mer inaktiv men tolkar det bara som att katten blivit gammal, säger Åsa Dufva.

Med dietfoder kan artrosen och därmed smärtan lindras vilket gör att kattens och hundens välbefinnande och rörlighet ökar. Det säkerställer Royal Canin med ingredienser som omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, glukosamin, kondroitinsulfat samt extrakt från grönläppad mussla (GLM).

– Här har Royal Canin de bästa produkterna på marknaden. De innehåller alla de ämnen som förbättrar ledfunktionen på både hund och katt. Det krävs strikt utfodring under minst fyra veckor. Full effekt har vi efter 12 veckor. Jag är övertygad om att många djur idag har ont i onödan eftersom deras ägare tolkar inaktivitet och hälta som naturliga ålderstecken, säger Åsa Dufva.

Övervikt, en välfärdssjukdom även hos hund och katt

Fler och fler katter och hundar har problem med övervikt. Som uppfödare har du sannolikt haft otaliga samtal med dina djurägare när de av kärlek inte förmått att hålla sina djur i ett hälsosamt kroppshull. Att gå ner i vikt är av största betydelse för dessa individers hälsa, men det är viktigt att viktnedgången sker i en lagom takt. Särskilt katter är känsliga eftersom för snabb viktnedgång hos dem kan leda till leverförfettning. Målsättningen bör vara att katten ska förlora 0,5 till två procent av sin vikt per vecka. För hundar är en viktnedgång på en till tre procent av kroppsvikten per vecka optimal.

För att vara säker på att katten eller hunden mår bra under viktnedgången bör man som djurägare ta hjälp av en veterinär eller djursjukvårdare. I Royal Canins sortiment finns det dietfoder som bygger på mer kunskap och därför är effektivare än de light-foder som säljs i djuraffärer och livsmedelsbutiker. Även förpackningsstorleken är ibland anpassad för att underlätta viktminskningen.

– Eftersom det kan vara svårt för den husse eller matte som ska banta sin katt att ge rätt mängd har Royal Canin portionsförpackningar av det dietfoder som är avsett för överviktiga katter, säger Åsa Dufva.

För att djuret inte ska förlora muskelmassa istället för fettvävnad har Royal Canins dietfoder en hög halt protein, vilket både ger hög smaklighet och ökar mättnadskänslan hos djuret. Dessutom är innehållet av vitaminer och mineraler väl balanserat.

Njursvikt kräver dietfoder

Modern forskning har visat att en av tre katter över tolv år har någon form av nedsatt njurfunktion men njurproblem förekommer även hos yngre katter. Även hundar i alla åldrar kan drabbas.

Njurens uppgift är bland annat att utsöndra restprodukter från kroppens ämnesomsättning och upprätthålla balansen av olika ämnen i blodet. När hundens eller kattens njurar inte fungerar som de ska kan det bli ett överskott på olika ämnen i kroppen. Fosfor är ett ämne som blodet ofta får för höga halter av vid njursvikt. De dietfoder som Royal Canin erbjuder till hundar och katter med nedsatt njurfunktion har därför ett mycket lägre innehåll av fosfor. De innehåller även flavanoler, ämnen som förbättrar njurarnas blodgenomströmning och därmed också deras funktion.

Hjälp till snabb återhämtning

Efter en skada, en operation eller rejäla kraftansträngningar kan hunden eller katten behöva hjälp att återhämta sig på bästa sätt.

– Recovery används för att katten eller hunden ska återhämta sig snabbare efter akutsjukvård, men jag vet att produkten fungerar bra som tillskott under hårt arbete. Det är vanligt att jägare använder det till sina jakthundar under jakt, säger Åsa Dufva.

Fodret innehåller både glukosaminoglukaner som har en positiv effekt på ledernas funktion, men även ett högt innehåll av protein med hög smältbarhet, vilket både stimulerar aptiten och kroppens återuppbyggnad. Med en cocktail av antioxidanter stärks dessutom immunförsvaret.

Calm – en produkt som bidrar vid oro

Ett unikt och spännande foder är det dietfoder som kan ges till hundar och katter som lätt stressar upp sig eller oroas, vid exempelvis vistelse på pensionat, flytt eller resor.

Tio dagar innan hunden eller katten ska utsättas för det den upplever som oroande börjar man ge fodret. Det innehåller ett trypsinhydrolysat, ett mjölkprotein som omvandlas till serotonin i kroppen. Serotonin är ett signalämne som reglerar sinnesstämning, sömn och aptit hos både djur och människor.

– Produkten ger en klart sänkt aktivitetsnivå på de individer som ligger extremt högt i aktivitet och av den anledning kan vara svåra att få upp i hull. Men det här är en produkt som ska användas med förstånd. Produkten är ett komplement till nödvändiga anpassningar i individens miljö och eventuellt beteendeterapi, säger Åsa Dufva.

Stress och oro leder ofta till andra problem, till exempel torr hud eller tarmproblem som diarré. För att motverka detta har Royal Canins dietfoder Calm ett balanserat vitamin- och mineralinnehåll samt protein, kostfiber och fett som underlättar tarmens funktion.

Tandsten och dålig andedräkt kan motverkas

Tandsten är ett stort problem hos hundar och katter, och kan i värsta fall leda till tandlossning och påverkan på det allmänna hälsotillståndet. Småvuxna hundraser är särskilt drabbade. Royal Canins lösning är ett foder där själva bitarna hjälper till att motverka tandstensbildningen genom att bitarna med sin form och konsistens putsar tänderna milt. Fodret innehåller även natriumpolyfosfat som binder salivens kalcium och på så sätt motverkar bildningen av tandsten.

Vi använder Cookies för att ge dig din bästa onlineupplevelse. Genom att klicka i TILLÅT godkänner du att vi använder Cookies i enlighet med våra riktlinjer för cookies.
Cookie Settings