Vi använder cookies. Det är små textfiler som lagras på din dator och som används för att göra upplevelsen på sajten bättre. Läs mer.
Hem Tema: Övervikt

Tema: Övervikt

Det uppskattas att minst 30 procent av alla hundar och katter i Sverige lider av övervikt. Vi vill därför belysa orsaker, konsekvenser och behandling av övervikt.

När är en katt eller hund överviktig?

En katt eller hund som väger upp till 15 procent mer än sin normalvikt är överviktig, allt däröver är grav övervikt/ fetma. Man brukar säga att övervikt är handikappande medan fetma är en sjukdom.

Övervikt och fetma uppstår när den energi som tas in via foder och godbitar överstiger den energi som förbrukas av kroppen. Energin som kommer via proteiner, fett och kolhydrater i fodret lagras som fett i kroppen när den inte används.

overvikthund_457

Hur “mäter” man övervikt?

När veterinären eller djursjukskötaren  bedömer kattens eller hundens normalvikt används naturligtvis en våg, men man kan även använda ett hjälpmedel som heter Body Score Index. Här bedöms djurets utseende i profil och uppifrån: fettdepåer på utvalda områden och muskelmassan värderas genom att känna igenom kroppen. Man tar i dessa inte hänsyn till rasstandard utan håller sig strikt efter vad som är ett hälsosam hull. Det är numera en niogradig skala, där 1-3 är djur som är magra, 4-5 är idealvikten, 6 är överviktiga djur (upp till ca 15%) samt 7-9 är gravt överviktiga/ feta djur.  Om katten eller hunden får en Body Score på sex eller därutöver behöver den gå ner i vikt.

I artikeln Body Condition Score på denna sida finner du länkar till body condition  score scheman, vi har dem för fyra storlekar på hund och en för katt. Ta en titt på dessa och känn på din katt eller hund. Landar du på att din katt eller hund har en body condition score på 6, 7, 8 eller 9, så hoppas vi på att du tar ditt ansvar som djurägare och ser till att ditt djur kommer ned till en hälsosam vikt.

Övervikt kan leda till många hälsoproblem


Konsekvenserna av övervikt är många även för våra sällskapsdjur och påminner om de som gäller för oss människor. Försämrad livskvalitet, ledproblem och inte minst en ökad risk för kortare livslängd är vanliga konsekvenser av övervikt. Dessutom ses vid övervikt relativt ofta även diabetes (hos katt), hjärt- och lungproblem, hud- och pälsproblem samt en ökad risk för infektioner.

Viktminskning

Kosten spelar den viktigaste rollen vid viktminskningen och det är betydelsefullt att använda rätt foder. Veterinärkliniker arbetar med speciellt framtagna viktminskningsfoder, exempelvis Royal Canins Satiety, och kan även ge råd omkring målvikt, fodergiva, motion/ aktivitet och inte minst ge stöd under bantningen.

Protein

Ett högt proteininnehåll i viktminskningsfodret säkerställer att muskelmassan bibehålls under bantningen och bidrar också till en ökad mättnadskänsla!

Kolhydrater

Överviktiga katter är i riskzonen för diabetes. Därför är kolhydratkällan mycket viktig och bör bestå av en råvara som inte ger höga blodsockertoppar utan en jämn nivå. De bästa källorna här är korn, majs och vete, gärna i kombination med fiberråvaror.

Fett

Fettinnehållet i fodret ska vara måttligt, men inte heller för lågt eftersom behovet av de livsnödvändiga fettsyrorna måste tillgodoses. De har särskilt stor betydelse för hud och päls. men även för att säkerställa upptaget av vitaminer.

Kostfibrer

Andelen kostfibrer är naturligtvis mycket viktig, men ännu viktigare är typen av fibrer som måste sammansättas för optimal magtarmfunktion och smältbarhet. De olösliga kostfibrerna (cellulosa) har en stimulerande effekt på tarmens rörelser, FOS (frukto-oligosackarider) och MOS (mannan-oligosackarider) är lösliga fibrer som har stor betydelse för tarmhälsan och de bakterier som finns där. Även om kostfiberer är viktiga i ett viktminskningsfoder räcker det inte med att enbart höja andelen fibrer för att få ett väl fungerande viktminskningsfoder.

Råd och stöd

Vänd dig till din djurklinik för att få råd och hjälp att genomföra viktminskningen på rätt sätt. Att dra ner på mängden av det vanliga fodret eller använda ett light-foder räcker oftast inte för att nå en viktminskning för en överviktig katt eller hund, utan då krävs speciellt framtagna viktminskningsprodukter som Satiety. Handlar det enbart om en tendens till övervikt, det vill säga mindre än 15 % övervikt fungerar ett så kallat light-foder och reducerad fodergiva. Då det gäller katt är det mycket viktigt att viktsminskningen inte sker för snabbt eftersom katten då riskerar att drabbas av fettlever (hepatisk lipidos).

Orsaker till övervikt

Kunskapen om aspekterna kring övervikt är stor. Så varför är då så många djur överviktiga? Undersökningar har visat att problemet till 98 procent beror på ägarna; dels på fel foder, för många godbitar och för lite aktivitet/ motion. En orsak är att ägarna inte kan, eller vill, se och förstå problemen med övervikt för deras katt eller hund. Ett råd kan vara att be andra att titta lite extra på din hund eller katt. För att försäkra dig om att du inte har blivit hemmablind, så ni får ett fortsatt hälsosamt liv ihop.

Overweight-hund-och-katt_ny_2016